Blijf jij in gesprek?
Het langdurig uitvallen van een medewerker raakt een ieder die hierbij betrokken is. De organisatie, de leidinggevende, het team, de collega’s, de klanten, en natuurlijk ook de familie en vrienden van de medewerker. Maar hoe gaat dat als de medewerker weer klaar is om aan het werk te gaan? Hoe komt hij of zij weer terug op de werkvloer? Vinden zij direct hun plek weer? De ervaring leert dat dat niet zo makkelijk is.
De terugkeer geeft onzekerheid
· “Ik moet heel hard werken om erbij te horen. De organisatie en het team zijn verder gegaan en mijn wereld stond stil.”
· “Ik moet mezelf weer bewijzen om opgenomen te worden in het team.”
· “Ik weet niet zo goed welke werkzaamheden ik kan oppakken, mijn werkzaamheden zijn verdeeld. Hoe kan ik weer een bijdrage gaan leveren?”
Het zijn veel gehoorde uitspraken van mensen die na uitval terugkomen op de werkvloer. Hoe doe jij dat bij jouw organisatie? Draag jij bij aan het herstel van medewerkers die na (langdurig) uitval terugkomen op hun werkplek? Wat kan jij doen als leidinggevende, team, collega en/of organisatie om deze collega zich weer welkom te laten voelen? Hoe zorg jij ervoor dat de medewerker niet opnieuw uitvalt of het bedrijf verlaat omdat er geen plek meer is of de waardering uitblijft?
Zorgen voor waardering
Mensen hebben behoefte om weer onderdeel te worden van het arbeidsproces. Ze willen bijdragen in het werk en gewaardeerd worden in wie ze zijn en wat ze komen brengen. Een aantal tips hoe jij dat binnen jouw organisatie kan bereiken:
- Neem de tijd op de 1e dag van terugkeer. Het is echt heel spannend om weer terug te komen met alle ogen die naar je kijken. Drink samen wat en praat samen wat ter ontspanning.
- Neem ook de tijd op de volgende dagen. Het is erg intensief om alle indrukken te verwerken. Geef ruimte om de 1e indrukken te delen.
- Luister naar het verhaal ook al heb je het eerder gehoord. Het is menselijk om gehoord en gezien te willen worden in dat wat je hebt meegemaakt. Praten en je verhaal delen helpt in het herstel.
- Blijf weg bij het aandragen van oplossingen. Ga in gesprek en vraag wat degene nodig heeft of hoe jij kan helpen in het verdere herstel. Sluit aan bij de behoefte van de medewerker en blijf in contact zonder degene hierin ‘los’ te laten. De behoefte aan houvast is groot.
- En misschien wel de belangrijkste: Vertrouwen. Geef het vertrouwen aan je medewerker, volg het tempo en de stappen die degene maakt. Vertrouwen staat hierin gelijk aan waardering en dat gaat helpen bij een succesvolle terugkomst.
Deze tips liggen misschien wel heel erg voor de hand, maar precies dat is wat er zo gemist wordt. Juist deze tips helpen om weer onderdeel te worden van het arbeidsproces.
Blijf in gesprek
Het is belangrijk om met je medewerker in gesprek te gaan en te blijven. Goed terugkomen op de werkvloer is immers een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werkgever kan je echt een verschil maken in het hersteltraject van je medewerker.
Natuurlijk bespaart het kosten als bedrijf, want iedere ziektedag kost veel geld. Maar de winst is vooral te behalen in de loyaliteit, de motivatie en het ambassadeurschap voor je organisatie. De positieve invloed die het heeft op het team en de collega’s. Zien en horen dat je ertoe doet binnen de organisatie is enorm waardevol en de waardering die dat geeft zorgt ervoor dat jouw medewerker nog jaren vol werkgeluk, enthousiasme en inzet bij jouw organisatie aan de slag zal gaan.
Laten we verder praten
Is alles in deze blog voor jou gesneden koek? Wat fijn dat je hier mee bezig bent, dank je wel!
Maar denk je dat het nog beter kan? Ik ben maar een telefoontje bij je vandaan en praat graag met je verder.